AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Afroditka plstnatá
  • Latinský název
  • Aphrodita aculeata

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:kroužkovci
Podkmen:bezopaskovci
Třída:mnohoštětinatci
Čeleď:afroditkovití
Rod:afroditka
Druh:afroditka plstnatá

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 18 do 20 cm

Facebook

Afroditka plstnatá

Afroditka plstnatá
(Aphrodita aculeata)

Popis zvířete

Afroditka plstnatá (Aphrodita aculeata), díky svému vzhledu označována jako "mořská housenka", je mnohoštětinatec z čeledi afroditkovitých. Žije u břehů evropských moří (severní Atlantik, Severní moře, Baltské moře a Středozemní moře) a dorůstá velikosti 18-20 centimetrů. Zahrabává se do písku přední částí napřed (je vidět zadní část jejího těla) a žije v hloubkách do 1000 metrů. Její tělo je hustě porostlé dlouhými štětinkami a po stranách je pestře zbarvená. Její tělo má ze svrchní části vyklenutý tvar, zatímco ze spodní části je plochý. Afroditky plstnaté jsou aktivními masožravci, živí se malými bezobratlými jako jsou nereidky. Její vědecké jméno je odvozeno od řecké bohyně lásky Afrodity.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

Podobná zvířata: