AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Agapornis šedohlavý
  • Latinský název
  • Agapornis canus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:papoušci
Čeleď:papouškovití
Druh:agapornis šedohlavý

Váhy a míry

  • Délka:
  • 14 cm
  • Hmotnost:
  • od 25 do 31 g

Biologická data

  • Délka života:
  • 12 let

Facebook

Agapornis šedohlavý

Agapornis šedohlavý
(Agapornis canus)

Popis zvířete

Agapornis šedohlavý je jediným druhem agapornise, který se nevyskytuje v Africe. Ve své původní domovině žije na Madagaskaru v listnatých lesích v horách, které se táhnou podél pobřeží.

Přestože žijí v malých skupinách, nejsou hejnovými ptáky. V době hnízdění se páry od skupiny oddělují. Pohlavně doospívají v devíti měsících. Hnízdí v dutinách stromů. Jako hnízdní materiál používají dřevo a trávu.

Vzhled

Sameček Agapornise šedohlavého má perleťově šedou hlavu, krk a hruď, jinak je převážně zelený. Samička je převážně zelená s našedivělým odstínem. Samečci mají černé krycí peří pod křídly, samičky mají krycí peří zelené.