AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Alexandr malý
  • Latinský název
  • Psittacula krameri

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:praví ptáci
Nadrád:letci
Řád:papoušci
Čeleď:papouškovití
Rod:alexandr
Druh:alexandr malý

Biologická data

  • Délka života:
  • 25 let

Facebook

Alexandr malý

Alexandr malý
(Psittacula krameri)

Popis zvířete

Alexandr malý (Psittacula krameri), známý též pod názvem alexander malý, je krásně vybarvený chybí růžový límec, černá kresba v obličeji a mají kratší ocasní pera.

Rozšíření

Hnízdí v savanách Afriky a jižní Asie. Dále se vyskytuje v Indii, Srí Lance, je vysazen na Mauriciu, na Středním východě a v Singapuru.

Jeho přirozeným biotopem jsou listnaté oblasti a kulturní krajina. V několika zemích Evropy (zejména západní) žije volně, především v městských parcích. Na některých místech zde dokonce hnízdí. V tomto případě se jedná o potomky dovezených jedinců, kteří uprchli z lidské péče.

Hlas

Hlučný pták, často se ozývá vřískavým ,,krí-krí-krí".

Způsob života

Alexandři malí žijí v hejnech, v místech, kde je dostatek potravy, a bezpečné místo k odpočinku. Na stanovištích, kde nocují jich můžeme potkat i stovky. Alexandři velice dobře lítají, ale jen málokdy létají do větších vzdáleností. Živí se semeny, bobulemi, plody, květy a nektarem.

Při období rozmnožování, které trvá 22-24 dnů a je 2× do roka, otáčí samice očima i hlavou tak dlouho, než si jí samec všimne, začne pochodovat a krmit ji ze zobáku. Pár hnízdí v dutině stromů, kterou si sám vydlabe, nebo použije opuštěnou dutinu datlů či vousáků, a mnohdy zahnízdí i s nimi. Samice snáší 3-5 vajec a sedí na nich 22 dní. 7 týdnů po vylíhnutí opouštějí mláďata hnízdo.

Mutace

Při chovu Alexandrů malých vzniklo především několik barevných mutací, které jsou u chovatelů velice časté. Z původní zelené vzniklo několik jiných zbarvení jako např. žlutá, čistě bílá (bez obojku), pastelově modrá, isabela s modrou, šedá, isabela s šedou, šedozelená, olivově zlatá a krémová mutace s červenýma očima. Nejžádanější a nejpopulárnější je však žlutá a modrá mutace.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění