AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Aligátor čínský

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:plazi
Řád:krokodýli
Čeleď:aligátorovití
Rod:aligátor
Druh:aligátor čínský

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Aligátor čínský

Aligátor čínský

Popis zvířete

Aligátor čínský (Alligator sinensis) je jeden ze dvou žijících druhů aligátora, zástupce čeledi aligátorovitých (Alligatoridae). Jak už z jeho názvu plyne, žije pouze v Číně a to v oblastech podél řeky Jang-c'-ťiang (provincie Ťiang-su, Če-ťiang a An-chuej). Je podstatně menší než jeho nejbližší příbuzný aligátor severoamerický (Alligator mississippiensis), jelikož dorůstá délky pouze do 2 m. Má vysoce obrněné tělo, včetně břicha, což je mezi ostatními krokodýly poměrně neobvyklou záležitostí.

Aligátoři se vydávají za potravou převážně v noci, kdy loví vodní bezobratlovce (hlavně hlemýždě a slávky), ale i obratlovce, zvláště pak ryby, občas i myšovce a různé druhy kachen.

Samice staví v období mezi červencem a srpnem v poměru s aligátorem severoamerickým malé hnízdo z nejrůznějších rostlin a větviček. Klade do nich 10 až 50 středně velkých vajec na kterých sedí při normální inkubační teplotě (cca. 30 °C) zhruba 70 dní. Samice i samci dosahují pohlavní dospělosti poměrně brzy, zhruba ve věku 4 až 5 let.

Ohrožení

I přes svou poměrně bázlivou povahu byl aligátor čínský v minulosti spojován s mýtickým čínským drakem, ale ani to nezabránilo jeho lovu ze strany člověka. V současné době zapsán v Červeném seznamu IUCN jako kriticky ohrožený druh, zacož může hned několik důvodů. Včetně lovu je hlavním důvodem plenění jejich přirozených biotopů a nahrazování těchto oblastí zemědelskou krajinou. Dalším je poměrně časté a smrtelné požírání jedu na krysy, který se dostává do jejich blízkosti. V minulosti, ale bohužel v nemalé míře i dnes není výjimkou ani vybírání mláďat a vajec z hnízd. Populace aligátorů čínských chované v zajetí jsou poměrně hojné a počet v zajetí chovaných jedinců sahá zhruba až k deseti tisícům. Velká část populace se chová ve Výzkumném centru na ochranu aligátora čínského v An-chueju a v několika zoologický zahradách po celém světě.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění