AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Amadina Gouldové
  • Latinský název
  • Chloebia gouldiae

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:astrildovití
Rod:amadina
Druh:amadina gouldové

Váhy a míry

  • Výška v kohoutku:
  • 13 cm

Facebook

Amadina Gouldové

Amadina Gouldové
(Chloebia gouldiae)

Popis zvířete

'''Amadina Gouldové''' (''Chloebia gouldiae'' nebo ''Erythrura gouldiae'') se řadí mezi astrildovité ptáky a pochází ze severní tropické Austrálie. Amadina Gouldové byla pojmenována anglickým cestovatelem a ornitologem Johnem Gouldem podle jeho ženy Elizabeth, která byla údajně stejně krásná a fascinující jako tito ptáci.

Amadina Gouldové se v přírodě vyskytuje ve třech formách lišících se barvou hlavy:

- černohlavá,
- červenohlavá,
- žlutohlavá (oranžovohlavá).

V přírodě se nejčastěji vyskytují černohlaví ptáci, méně červenohlaví (asi 3:1). Nejvzácnější je žlutohlavá variace, kdy na 5000 ks černo a červenohlavých ptáků připadá jeden žlutohlavý jedinec.

Amadiny Gouldové se vyskytují v severní části Austrálie. Jejich biotopem jsou teplé, suché savany. Vyhýbají se zalesněným areálům. Na těchto savanách vystupují denní teploty v létě na 40-47 °C. Noční teplota pouze sporadicky poklesne pod 20 °C. V období dešťů, kdy teploty dosahují 30-35 °C, migrují ptáci více k jihu, do vnitrozemí, v době sucha se stěhují na sever.

V době hnízdění se ptáci zdržují v párech nebo menších, snad rodinných, skupinkách. Po vyhnízdění tvoří hejna, která pak migrují za vodou a potravou. Tou jsou z převážné části drobná semena trav (Sorgum, Panicum, Eriachne, Eragostris). V době odchovu mláďat tvoří podstatný díl potravy hmyz, především termiti.

Hnízdění probíhá od prosince do dubna. Hnízda si staví v dutinách stromů, termitištích, hnízdech jiných ptáků (papoušků), vzácněji v hustém křoví nebo vysoké trávě. Klenba hnízda je velmi neumělá, jakoby pouze naznačená.

Amadiny Gouldové vytvářejí pestrou paletu barevných mutací, kvůli kterým je o ně stále velký zájem. K úspěšné výchově mláďat používá mnoho chovatelů chůvičky. Gouldy jsou náchylné na vzdušné roztoče a drobné parazity přenášející se vzduchem, které napadají dýchací cesty.

Amadina Gouldové je zpravidla velká 13 cm, inkubační doba vajec je 14 dní, přičemž vylíhlá mláďata opouští hnízdo po 21 dnech. Amadina Gouldové snáší přibližně 4-5 vajec v jedné snůšce.

Zajímavosti

Americká společnost ViewSonic, která se zabývá výrobou monitorů a počítačových komponent, má ve svém logu tři amadiny Gouldové. Ve filmu Batman se vrací z roku 1992 sní Catwoman jednu amadinu Gouldové.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění