AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Amazoňan modrobradý amazonský
  • Latinský název
  • Amazona festiva festiva

Známé také jako

  • amazoňan amazonský

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:papoušci
Čeleď:papouškovití
Rod:amazoňan
Druh:amazoňan modrobradý
Poddruh:amazoňan modrobradý amazonský

Váhy a míry

  • Délka:
  • 34 cm
  • Hmotnost:
  • od 460 do 600 g

Biologická data

  • Délka života:
  • do 50 roky

Facebook

Amazoňan modrobradý amazonský

Amazoňan modrobradý amazonský
(Amazona festiva festiva)

Popis zvířete

Amazoňan modrobradý amazonský je poddruhem amazoňana modrobradého. Vyskytuje se v tropické Jižní Americe, většinou v lesích v okolí řek.

Sdružuje se do nepočetných hejn, která se během dne rozptýlí při hledání potravy a na noc se slétají na oblíbená nocoviště. Během letu se papoušci hlučně dorozumívají pestrou škálou zvuků. Živí se plody, výhonky a semeny.

Amazoňan modrobradý amazonský se v zajetí dožívá až 50 let.

Vzhled

Stejně jako ostatní druhy amazoňanů je převážně zelený. Od svých příbuzných se ale liší červeně zbarveným trupem a dolní částí zad. Čelní proužek je červený a tmavomodrá barva nad okem je tvořena širokými modrými okraji zelených per.

Rozmnožování

Délka inkubace je 26 – 28 dní, samice snáší 2 – 3 vejce. Podobně jako ostatní papoušci hnízdí ve stromových dutinách.

V kterých českých ZOO je k vidění