AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Amazoňan pomoučený
  • Latinský název
  • Amazona farinosa

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:papoušci
Čeleď:papouškovití
Druh:amazoňan pomoučený

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 38 do 43 cm
  • Hmotnost:
  • od 535 do 766 g

Facebook

Amazoňan pomoučený

Amazoňan pomoučený
(Amazona farinosa)

Poddruhy Popis zvířete

Amazoňan pomoučený (Amazona farinosa virenticeps) žije v oblasti od jižního Mexika až po jihovýchodní Brazílii. Vyskytují se od nížin do pahorkatin 300 m n. m. a výšin okolo 1000 m n. m. v kopcovitém lesním terénu, v deštných a mangrových lesích.

Za svůj název vděčí zbarvení hřbetu, který se zdá jako by byl jemně šedě poprášený. Není možná tak pestře vybarvený jako jiné druhy amazoňanů, ale v ámci rodu patří k největším zástupcům. Jeho hlasový projev je velmi hlučný, dalo by se říci až nepříjemný

Mimo dobu hnízdění se sdružují do hejn a potulují se krajinou. Nocují obvykle na stejných místech a ráno se rozletují za potravou. Často jsou k vidění ve společenství s jinými druhy amazoňanů – např. amazoňanem žlutolícím nebo oranžovokřídlým.

Živí se bobulemi, různými plody, semeny, ořechy a květy stromů.

Rozmnožování

Délka inkubace je 26 – 27 dní, samice snáší 3 vejce. Hnízdí jednotlivě v dutinách stromů nebo skalních rozsedlinách ve výškách od 3 do 30 m.

V kterých českých ZOO je k vidění