AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Antilopa jelení
  • Latinský název
  • Antilope cervicapra

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:sudokopytníci
Podřád:přežvýkavci
Čeleď:turovití
Rod:antilopa
Druh:antilopa jelení

Váhy a míry

  • Výška v kohoutku:
  • od 60 do 85 cm
  • Délka:
  • 1,2 m
  • Délka ocasu:
  • 18 cm
  • Hmotnost:
  • od 25 do 45 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • 6 měsíců
  • Počet mláďat:
  • 1

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Antilopa jelení

Antilopa jelení
(Antilope cervicapra)

Popis zvířete

Antilopa jelení(Antilope cervicapra) je velký savec z čeledi turovití (Buvidae). Je to mírumilovný tvor a v Indii ji někteří považují za symbol zamilovaných. Jiní dokonce považují tuto antilopu za posvátné zvíře a zbožně o ní pečují.

Synonyma

- Sasin
- Garn

Výskyt

Antilopa jelení se vyskytuje už pouze jen na území Indie a Pákistánu. Spatřit antilopu jelení v přírodě není snadné, jelikož je tento druh antilopy ohrožen vyhubením a žije jen na pustých kamenitých a písečných místech s nízkou trávou, kde je téměř nemožné se k ní přiblížit.

Popis

Samec této antilopy se natolik odlišuje od samice, že se až do nedávna rozeznávali jako dva jiné druhy. Samec má lesklou černohnědou srst na hřbetě a bocích, kdežto laň je daleko světlejší, spíše žlutavě plavá. Dominantní samec je ve stádu tmavý, téměř černý na hřbetě a bocích a má dlouhé, spirálově zatočené rohy, které mohou měřit až půl metru. Podřízený samec má menší rohy a jeho zbarvení se podobá samčímu. Když se mu podaří dosáhnout dominantního postavení ve stádu, většinou po smrti starého samce, srst mu stmavne a rohy dorostou.

Kolem očí má antilopa jelení bílou skvrnu a v ní je před okem dobře vidět žláza vylučující silně páchnoucí tekutinu, kterou si zvíře označkuje hranice svého území. Šířka těla se pohybuje kolem 1,2 metru a výška 60-85 cm. Velikost ocasu je 18 cm; hmotnost 25-45 kg.

Ekologie

Stejně jako všechny antilopy se i antilopa jelení vyznačuje schopností rychle běhat a daleko a vysoko skákat. Je také obdařena skvělým sluchem a zrakem a navíc je velmi plachá. Živí se hlavně trávou a jsou aktivní ráno a večer, zatímco během denního vedra odpočívají ve stínu. Jsou-li antilopy vyrušeny, dá hlídající kus pískavými zvuky poplach a prchají velkými skoky, které brzy přejdou v rychlý cval.

Antilopy jelení žijí ve skupinách 15 až 20 jedinců zvořených dominantním samcem se samicemi a mláďaty; jak samci dospívají, jsou vyhnáni a sdružují se do vlastních malých skupin. Chovný samec si vytvoří teritorium a brání ho stejně jako harén proti soupeřům. Souboje samců v období říje nebývají kruté a soupeř při boji umírá jen málokdy. Březost trvá 6 měsíců a samice rodí 1, vzácně 2 mláďata. Ty jsou zcela bezbranná a matka se snaží co nejméně pohybovat, aby šířící se pach nepřilákal dravce. Avšak po několika dnech je mládě schopné sledovat stádo, kde je dospělí chrání před nebezpečím.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění
Podobná zvířata: