AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Ara arakanga
  • Latinský název
  • Ara macao

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Řád:papoušci
Čeleď:papouškovití
Rod:ara
Druh:ara arakanga

Stav ohrožení

  • Neohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Ara arakanga

Ara arakanga
(Ara macao)

Popis zvířete

Ara arakanga (Ara macao, Linné 1758) je nádherně zbarvený pták a jeden z největších a nejnápadnějších ve své čeledi. Ve volné přířodě žije v Mexiku, Střední Americe a na severu Jižní Ameriky po Brazílii. Jeho přirozeným biotopem jsou tropické deštné lesy, savany a plantáže.

Popis a způsob života

Tento nejznámější pták z jihoamerických papoušků je silně ohrožen vyhubením. Příčinou je především zničení velké části tropického deštného lesa, biotopu, ve kterém žije, a odchyt obrovského množství mláďat z hnízd. Ta obchodníci se zvířaty prodávají za vysoké ceny. V některých oblastech se dnes už ara skoro nevyskytuje.

Ara žije v trvalém páru a pohybuje se obvykle v párech nebo rodinných skupinách až do 20 ptáků. Během celodenního přeletování z místa ke spaní pro potravu létají ary v párech, přičemž se takřka dotýkají křídly. Vysoko v korunách stromů hledají semena, plody, ořechy, bobule a jinou rostlinnou stravu. Potravu vyhledávají a přijímají mlčky, beze zvuku, ale když jsou vyrušeny a vzlétnou, ozývají se hlasitým křikem.

O jejich chování v době rozmnožování není příliš známo. Byla nalezena hnízda v dutinách vysoko v kmenech stromů, ale není dost přesných informací o velikosti snůšky a délce inkubace.

Ohnivě červený ptaák Ara patří mezi největší papoušky své čeledi.Žije v tropických lesích Jížní Ameriky a je stromovím obyvatelem.Silný hákovitý zobák používa při šplhání jako třetí končetinu.Zobák má horní část pohyblivou a s jeho pomocí dokáží arové rozlousknout i tak tvrdé plody jako jsou para ořechy.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění