AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Ara ararauna
  • Latinský název
  • Ara ararauna

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Řád:papoušci
Čeleď:papouškovití
Rod:ara
Druh:ara ararauna

Váhy a míry

  • Výška v kohoutku:
  • od 76 do 86 cm
  • Hmotnost:
  • od 900 do 1300 g

Facebook

Ara ararauna

Ara ararauna
(Ara ararauna)

Popis zvířete

Ara ararauna (Ara ararauna) je velký papoušek z rodu Ara. Vyskytuje se v tropických lesích na rozsáhlém území Jižní Ameriky v rozmezí od Trinidadu a Venezuely jižně až po Brazílii, Bolívii, Kolumbii a Paraguay. Částečně zasahuje také do Střední Ameriky, konkrétně na území Panamy. Ačkoli je populace žijící v Trinidadu považována za ohroženou a v Paraguay druh stojí již na hranici vyhubení, v Červeném seznamu IUCN stále spadá do kategorie málo dotčených druhů.

Dorůstá 76-86 cm a váží 900-1300 g. Je velmi výrazně zbarven. Celou přední část těla má žlutou, zadní modrou a na hlavě má kolem očí velkou lysinu. Zobák je velmi mohutný, svrchní část je hákovitě zahnutá, spodní část je značně pohyblivá.

Požírá plody, ořechy a i kokosové ořechy. Za potravou létá až 25 km daleko.

Je monogamní, páry přitom tvoří zpravidla na celý život. Hnízdí v dutinách stromů a snáší 2 vejce. Mláďata se líhnou holá a slepá a peří jim naroste až po 10 týdnech. Všichni arové jsou dlouhověcí ptáci, v zajetí se dožívají více než 50 let.

Jedná se také o velmi oblíbeného klecového ptáka.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění