AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Ara červenoramenný
  • Latinský název
  • Ara nobilis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:papoušci
Čeleď:papouškovití
Druh:ara červenoramenný

Váhy a míry

  • Délka:
  • 30 cm
  • Hmotnost:
  • od 130 do 150 g

Biologická data

  • Délka života:
  • od 25 do 35 let

Facebook

Ara červenoramenný

Ara červenoramenný
(Ara nobilis)

Popis zvířete

Ara červenoramenný (Ara nobilis) se vyskytuje na jihoamerickém kontinentu severně od Amazonky. Žije v lesnatých stanovištích, v savanách a palmových hájích.

Tento druh je nejmenším zástupcem jihoamerických arů. Stejně jako u všech menších druhů tohoto rodu i u něj převládá na těle peří zelené barvy. Od svých příbuzných je ale dobře rozeznatelný, neboť mu jako jedinému na křídlech chybí modře zbarvené letky.

Ara červenoramenný je společenský pták vytvářející mimo období hnízdění velká hejna. Nezřídka se ale pohybuje pouze v párech. Když jsou ptáci v letu, vydávají pro ně typický ohlušující řev slyšitelný i na velkou vzdálenost. Naopak v korunách stromů jsou téměř neslyšitelní.

V korunách také vyhledávají veškerou obživu - semínká, bobule, ovoce a květy.

Rozmnožování

Délka inkubace je 26 dní, počet vajec 3 – 4. Mláďata jsou po 10 – 14 týdnech schopná letu. Pohlavně dospívají ve 2 až 3 roce života. Hnízdo se nachází v dutinách odumřelých palmách, dutých větvích nebo kmenech. Ptáci jsou ovšem schopni údajně zahnízdit i v termitištích

V kterých českých ZOO je k vidění