AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Ara červenouchý
  • Latinský název
  • Ara rubrogenys

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:papoušci
Čeleď:papouškovití
Druh:ara červenouchý

Váhy a míry

  • Délka:
  • 60 cm
  • Hmotnost:
  • 550 g

Stav ohrožení

  • Populace:
  • 1000 ks

Facebook

Ara červenouchý

Ara červenouchý
(Ara rubrogenys)

Popis zvířete

Ara červenouchý (Ara rubrogenys) žije v křovinatých horských oblastech od 1 200 do 2 200 metrů nad mořem. Jeho domovem je malé území v hornaté části Bolívie, v departementu Cochabamba a provincii Santa Cruz. Má rád i opadavé lesy a kaktusové porosty horských údolí.

Živí se převážně vrůznými plody - jak kaktusů, ořechů, tak i bobulemi a semeny trav. Po většinu života žije v malých hejnech - v době rozmnožování a péči o mláďata v páru.

Ve volné přírodě žije už jen posledních asi 1 000 jedinců. K domácímu chovu je sice využíván, ale jen opravdu vyjímečně. Spíše jej uvidíte v některé ZOO. Není tak hlučný jako většina velkých papoušků ara a jeho výhoda je, že snese i studenější a vlhčí počasí, ovšem jeho křik často přehluší ruch zoologické zahrady.

V kterých českých ZOO je k vidění