AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Ara kaninda
  • Latinský název
  • Ara glaucogularis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Řád:papoušci
Čeleď:papouškovití
Rod:ara
Druh:ara kaninda

Váhy a míry

  • Délka:
  • 88 cm
  • Hmotnost:
  • 750 g

Stav ohrožení

  • Ohrožen
  • Populace:
  • 250-300 ks

Facebook

Ara kaninda

Ara kaninda
(Ara glaucogularis)

Popis zvířete

Ara kaninda (Ara glaucogularis) je papoušek endemický k malému území na hranici střední a severní Bolívie známém jako Los Llanos de Moxos. Podle nedávných průzkumů čítá populace tohoto ary pouze 250 - 300 volně žijících jedinců a tudíž je i považován za kriticky ohrožený druh. Hlavní příčinou tohoto statusu je přitom nelegální lov a odchyt.

Popis

Tohoto papouška si lze snadno splést s arou araraunou, ale při bližším prozkoumání má na hrdle na rozdíl od ary ararauny modrou barvu a jemnou hlavu zdobí méně masivní zobák. Základní zbarvení je modré a žlutooranžové. Zobák je černý, kulaté oko má žlutavou duhovku. Mladí ptáci ji však mají do jednoho roku spíše šedou. Částečně holá oblast obličeje bývá bílá, ale pokud je pták rozrušený, může dostat nádech do růžova. Váží obvykle kolem 750 gramů a měří 88 centimetrů. Velkou část délky papouška tvoří ocas.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii