AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Ara marakána
  • Latinský název
  • Primolius maracana

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:papoušci
Čeleď:papouškovití
Rod:ara
Druh:ara marakána

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 36 do 43 cm
  • Hmotnost:
  • od 245 do 265 g

Biologická data

  • Délka života:
  • od 40 do 50 let

Stav ohrožení

  • Ohrožen
  • Populace:
  • 2500-10000 ks

Facebook

Ara marakána

Ara marakána
(Primolius maracana)

Popis zvířete

Ara marakana se vyskytuje v jižní a jihovýchodní Brazílii, východní Paraguay a severovýchodní Argentíně. Žije v tropickém deštném lese od nížin po nadmořskou výšku 1 000 metrů. Ohroženi jsou zejména ztrátou původních biotopů, způsobenou odlesňováním, dále odchytem pro černý trh. Protože škodí na polích, farmáři je v některých oblastech intenzivně pronásledují.

Ara marakana se živí semeny, plody, obilím a ovocem. Žije v párech, mimo období hnízdění v hejnech.

V kterých českých ZOO je k vidění