AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Ara rudobřichý
  • Latinský název
  • Orthopsittaca manilata

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:papoušci
Čeleď:papouškovití
Druh:ara rudobřichý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 46 do 51 cm
  • Hmotnost:
  • od 290 do 3900 g

Facebook

Ara rudobřichý

Ara rudobřichý
(Orthopsittaca manilata)

Popis zvířete

Ara rudobřichý (Orthopsittaca manilata) se vyskytuje na severní polovině Jižní Ameriky. Ve své domovině je značně rozšířen. Původně obýval převážně bažinaté porosty, dnes už zaletává i kukuřičné plantáže, do sadů a na obilní kultury.

V bažinatém biotopu se ptáci nemusí bát predátorů a ostatních rušivých elementů a proto žijí zpravidla v hejnech.

Tento menší druh ary má zelené zbarvení s olivým hřbetem a hnědavě červenou spodní částí břicha. Temeno a líce jsou slabě modravé, zobák je černý a nahá lícní oblast žlutavě bílá. Jeho hlas není tak silný jako u ostatních arů – připomíná naříkání a vřískání.

Ara rudobřichý je nejbližším příbuzným nejohroženějšího druhu rodu ara, což je ara Spixův (škraboškový).

Potrava

Tento pták se od ostatních zástupců arů liší svým specifickým způsobem života, jedná se o potravního specialistu. Téměř 100% jeho potravyve volné přírodě tvoří plody z mauritijské palmy (Mauritia flexuosa). Tyto plody obsahují velké množství beta-karotenu, který jako jediný z vitamínů řady A nepotřebuje ke vstřebání tuk. V zajetí má nedostatek vitamínu A fatální následky, stejně tak trpí na tloustnutí.

Rozmnožování

Délka inkubace je 25 dní, počet vajec: 2 - 4. Hnízdo bývá umístěno v dutinách palem stojících zpravidla ve vodě.

V kterých českých ZOO je k vidění