AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Ara Spixův
  • Latinský název
  • Cyanopsitta spixii

Známé také jako

  • Ara škraboškový

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:papoušci
Čeleď:papouškovití
Rod:ara
Druh:ara spixův

Váhy a míry

  • Délka:
  • 55 cm

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Ara Spixův

Ara Spixův
(Cyanopsitta spixii)

Popis zvířete

Ara Spixův (Cyanopsitta spixii), též ara škraboškový, je zřejmě ve volné přírodě ve své domovině v Brazílii ve státě Bahia vymřelý druh ptáka, poslední volně žijící samec zmizel v roce 2000. K vymření přispěly dva hlavní faktory, zmenšování vhodných biotopů, galeriových lesů, a vychytání posledních jedinců pro chov v zajetí. Poslední tři ptáci byli odchyceni v letech 1987 a 1988. V zajetí je v záchranných programech kolem 70 ptáků, další jsou chováni neoficiálně, načerno. V zajetí se daří rozmnožovat a připravuje se reintrodukce zpět do původního prostředí.

Dorůstá velikosti 55 cm. Živí se semeny, ořechy a jinými plody, které sbírá při šplhání na větvích.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii