AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Ara zelenokřídlý
  • Latinský název
  • Ara chloroptera/chloropterus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:papoušci
Čeleď:papouškovití
Rod:ara
Druh:ara zelenokřídlý

Váhy a míry

  • Délka:
  • 100 cm
  • Rozpětí křídel:
  • 125 cm
  • Hmotnost:
  • 1 kg

Biologická data

  • Délka života:
  • od 70 do 80 let

Stav ohrožení

  • Neohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Ara zelenokřídlý

Ara zelenokřídlý
(Ara chloroptera/chloropterus)

Popis zvířete

Ara zelenokřídlý (Ara chloroptera/chloropterus) je velký, pestře zbarvený papoušek, jeden z největších a nejrozšířenějších arů.

Popis

Nápadný, až 100 cm velký pták s rozpětím křídel kolem 125 cm a hmotností do 1 kg. Stejně jako ostatní arové má nápadně zbarvené štíhlé tělo, nápadně dlouhý ocas a silný zobák. Má červené břicho, lopatky a hlavu s bílou kůží na obličeji, světle modrý kostřec, hřbet a křídla s temně zeleně zbarvenými předními krovkami. Samec i samice jsou zbarveni stejně, mladí ptáci se podobají dospělcům, ale mají kratší ocasy. Ve volné přírodě bývá velice často zaměňován s podobným arem arakangou (''Ara macao''), v jehož společnosti se běžně zdržuje.

Rozšíření

Hojně se vyskytuje v tropických lesích na severu a středu Jižní Ameriky. Celá jihoamerická populace nebyla zatím vyčíslena, ale již se odhaduje, že žije na ploše větší jak 8 100 000 km2. V současné době pro něj představuje největší hrozbu vymítání jeho přirozeného biotopu, vybíjení dospělých ptáků pro maso a pera a vybírání mláďat z hnízd pro oblíbený domácí chov.

Ekologie

Žije v párech nebo hejnech, často se mísí s hejny ostatních druhů arů. Dospělí ptáci se mezi sebou dorozumívají hlučnými skřeky, díky kterým můžeme jejich společnost zpozorovat i na delší vzdálenost. Je velice dobrým letcem, ale většinou nepodniká žádné dlouhé výpravy.

Živí se semeny, plody, květy a ořechy, jejichž tvrdou skořápku dokáže snadno zdolat díky velice silnému zobáku, který dokáže při pevném stisku rozlomit v polovině i násadu od koštěte. Z důvodů potravní konkurence se živí i nezralými plody a rostlinami, které se chemicky postřikují proti okusu. Před otravou se pak brání polykáním zeminy, která v jeho žaludku působí jako protijed.

Ročně klade obvykle 3 vejce, na kterých sedí 23 - 27 dnů. Mláďata, o která pečují oba rodiče, opouštějí hnízdo asi po 12 týdnech. Pohlavní dospělosti ara zelenokřídlý dosahuje v 8. roce života a při dobrých podmínkách v zajetí se může dožít i 70 - 80 let.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění