AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Ara zelený
  • Latinský název
  • Ara ambiguus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:papoušci
Čeleď:papouškovití
Rod:ara
Druh:ara zelený

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 85 do 90 cm
  • Hmotnost:
  • 1,3 kg

Stav ohrožení

  • Neohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Ara zelený

Ara zelený
(Ara ambiguus)

Popis zvířete

Ara zelený (Ara ambiguus) je velký ohrožený papoušek z rodu Ara obývající deštné pralesy Střední a Jižní Ameriky, konkrétně na území států Nikaragua, Kostarika, Panama, Kolumbie a Ekvádor. Tvoří dva zeměpisné poddruhy, první, A. a. ambiguus, obývá Střední Ameriku až po Kolumbii, druhý, A. a. guayaquilensis, zase západní Ekvádor a zřejmě i jihozápadní Kolumbii.

Ara zelený je na svém areálu rozšíření s délkou 85 - 90 cm a hmotností kolem 1,3 kg největším druhem papouška. Jak už jeho samotný název napovídá, je převážně zelený s rudým čelem a světle modrými křídly a kořenem ocasu. Na obličeji má holou kůži jen velmi řídce porostlou malými tmavými pery, která jsou u samic a starších ptáků zbarvena rudě.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění