AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Aratinga dlouhoocasý
  • Latinský název
  • Aratinga acuticaudata

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:papoušci
Čeleď:papouškovití
Rod:aratinga
Druh:aratinga dlouhoocasý

Váhy a míry

  • Délka:
  • 37 cm
  • Hmotnost:
  • od 140 do 190 g

Facebook

Aratinga dlouhoocasý

Aratinga dlouhoocasý
(Aratinga acuticaudata)

Popis zvířete

Aratinga dlouhoocasý (Aratinga acuticaudata) je papoušek endemický k velké části Jižní Ameriky v rozmezí od východní Kolumbie na severu až po severní Argentinu na jihu. Obývá přitom suché krajiny, nejčastěji lesy, jejich okraje, kaktusové porosty a savany.

Aratinga dlouhoocasý patří k větším zástupcům rodu ''Aratinga''. Dorůstá 37 cm a jeho hmotnost se pohybuje mezi 140-190 g. Je převážně zelený s modrým čelem, temenem a lícemi. Poměr modré na těchto místech je však variabilní v závislosti na jednotlivých poddruzích. Dalšími výraznými znaky jsou silný bílý (i zde však existují výjimky) pruh kolem oka a oranžový zobák a končetiny.

Hnízdí v dutinách stromů. V jedné snůšce bývají 3-4 bílá vejce, na jejichž inkubaci, která trvá 26 dnů, se podílí samotná samice. Mláďata následně hnízdo opouští po 52 dnech.

Je populární také v zajetí.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii