AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Aratinga kubánský
  • Latinský název
  • Aratinga euops

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:papoušci
Čeleď:papouškovití
Druh:aratinga kubánský

Váhy a míry

  • Délka:
  • 26 cm
  • Hmotnost:
  • 90 g

Facebook

Aratinga kubánský

Aratinga kubánský
(Aratinga euops)

Popis zvířete

Aratinga kubánský se, jak již název napovídá, vyskytuje na Kubě. Dříve se vyskytoval i na Isla de Pinos.

Není to lesní pták, jak se o něm všeobecně tvrdilo v minulosti. Žije spíše v otevřené krajině. Ptáci hnízdí většinou v dutinách stromů, někdy i odumřelých; v pahorkovité oblasti provincie Villa Clara a Cienfuegos hnízdili ve skalních štěrbinách na příkrém svahu. Občas je můžeme spatřit i u zemědělských kultur.

Aratingové kubánští byli pozorováni i ve společnosti amazoňanů kubánských, v jejich blízkosti také hnízdí. Snůšky na Kubě byly nalezeny od května do srpna. Mimo dobu hnízdění migrují za potravou. Hledají-li krmivo nebo sedí-li ve stínu větví, jsou obvykle tiší nebo jen slabě švitoří. Živý se různými travními semeny, plody a rostlinou potravou. Jejich let je rychlý a hlučný.