AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Bažant mandžuský
  • Latinský název
  • Crossoptilon mantschuricum

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:hrabaví
Čeleď:bažantovití
Druh:bažant mandžuský

Váhy a míry

  • Délka:
  • 1 m
  • Hmotnost:
  • 2 kg

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Bažant mandžuský

Bažant mandžuský
(Crossoptilon mantschuricum)

Popis zvířete

Bažant mandžuský obývá oblast severní Číny (severně od Pekingu). Vyskytuje se v lesích do výšky 4300 m.n.m. Dlouho se myslelo, že byl již bažant mandžuský v přírodě vyhuben, nyní je jeho počet odhadován na 5000 – 17000 jedinců.

Bažant mandžuský se živí plody, semeny, výhonky, pupeny a také bezobratlými živočichy.

Vzhled

Délka těla samce je okolo 1 m, váha 2 kg, samice je o něco menší.
Samec je celý kovově lesklý, samice nenápadně zbarvená dohněda.

Rozmnožování

Do hnízda na zemi snáší samice 5 - 10 vajec, na nichž sedí sama 26 - 27 dní.

V kterých českých ZOO je k vidění