AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Běhulík pestrý
  • Latinský název
  • Pluvianus aegyptius

Známé také jako

  • kulík nilský

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Čeleď:ouhorlíkovití
Druh:běhulík pestrý

Facebook

Běhulík pestrý

Běhulík pestrý
(Pluvianus aegyptius)

Popis zvířete

Běhulík pestry (Pluvianus aegyptius) je drobný ptáček obývající břehy některých jezer a řek v oblasti Střední Afriky.

Rozmnožování:

Samička snese 2 - 4 vejce na holou půdu a pak je oba ptáci zahrabou pět až sedm centimetrů hluboko. Od té chvíle neustále hlídají optimální teplotu, odhrnují nebo naopak přidávají vrstvu písku, stíní místo před přímými slunečními paprsky a za největšího vedra dokonce odbíhají k vodě, kde si namočí peří na spodní části těla a takto přenášenou vodou ochlazují zem nad vajíčky.