AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Berneška rudokrká
  • Latinský název
  • Branta ruficollis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:vrubozobí
Čeleď:kachnovití
Rod:berneška
Druh:berneška rudokrká

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 54 do 60 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 110 do 125 cm
  • Hmotnost:
  • od 1000 do 1625

Facebook

Berneška rudokrká

Berneška rudokrká
(Branta ruficollis)

Popis zvířete

Berneška rudokrká (Branta ruficollis) je malá husa z rodu ''Branta''.

Dorůstá 54 - 60 cm, váží 1000 - 1625 g a v rozpětí křídel měří 110 - 125 cm. Po celý rok má velmi výrazné zbarvení, díky kterému je mezi všemi husami naprosto nezaměnitelná. Je převážně černá s výrazným bílým kostřcem a pruhem na bocích, kaštanově zbarveným hrdlem a opeřením po stranách hlavy a velkou bílou skvrnou mezi okem a zobákem. Obě pohlaví se zbarvením neliší.

Berneška rudokrká hnízdí v tundrách na severu Sibiře a na zimu migruje směrem do jihovýchodní Evropy. Ojediněle, nejčastěji ve společnosti jiných druhů bernešek, bývá zpravidla na větších vodních plochách zastižena také na území severní a střední Evropy. Od roku 2007 je v Červeném seznamu IUCN zařazena mezi ohrožené druhy (EN). Její populace přitom čítá zhruba pouhých 37 300 jedinců a je stále na poklesu.

Vyskytuje se zpravidla v hejnech, často i ve společnosti jiných druhů hus. Živí se nejrůznějšími druhy travin a semen, často proto navštěvuje i samotná obilná a kukuřičná pole. Během června klade až 10 smetanově zbarvených vajec, na kterých sedí po dobu 24 - 26 dnů pouze samice. Zajímavostí je, že bernešky rudokrké často hnízdí v těsné blízkosti dravců, např. sokolů stěhovavých, kteří jim poskytují ochranu před většími, nebezpečnými predátory.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění