AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Berneška velká
  • Latinský název
  • Branta canadensis

Známé také jako

  • berneška kanadská
  • husa velká

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:vrubozobí
Čeleď:kachnovití
Podčeleď:husy
Rod:berneška
Druh:berneška velká

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 90 do 100 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 160 do 175 cm

Facebook

Berneška velká

Berneška velká
(Branta canadensis)

Popis zvířete

Berneška velká hnízdí na ostrůvcích nebo náplavech u vody, někdy i na stromech. Od konce března do začátku června snáší 5-6 (4-10) vajec, sedí pouze samice 28-30 dní.
Potrava je převážně rostlinná - suchozemské i vodní rostliny, v menší míře i hmyz, korýši, měkkýši a jiní bezobratlí.

Výskyt

Většina Severní Ameriky. Chybí na nejsevernějších ostrovech, na jihu dosahuje po 40 st. s. š. Většina populací je tažných, zimují na jihu kontinentu po Mexiko. Vysazena byla na Novém Zélaně, v Evropě již v 17. století ve Velké Británii, od roku 1950 se tam počty rychle zvyšují. Introdukována byla i ve Švédsku, menší populace vznikají i v Norsku, Dánsku, Finsku, Nizozemí a v Německu.

U nás se občas objevují jednotliví ptáci až skupinky do 5 kusů.

Vzhled

Obě pohlaví jsou zbarvena stejně. Hlava a krk hnědočerné, od tváří přes bradu bílá skvrna. Vrch těla a boky hnědé se světlými lemy per, které tvoří nápadné páskování. Spodina těla světleji hnědá,na prsou přechází do krémové, kolem spodního okraje černého krku světlejší obojek. Rýdovací pera a ruční letky černohnědé. Zobák i nohy černé.

V kterých českých ZOO je k vidění