AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Blavor žlutý
  • Latinský název
  • Pseudopus apodus

Taxonomie

Říše:živočichové
Druh:blavor žlutý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 120 do 135 cm

Biologická data

  • Délka života:
  • 30 let

Facebook

Blavor žlutý

Blavor žlutý
(Pseudopus apodus)

Popis zvířete

Blavor žlutý (Pseudopus apodus) je největší druh slepýše. Jeho domovem je jižní a jihovýchodní Evropa, přední a střední Asie.

Popis

Tento beznohý ještěr dorůstá délky až 135 cm, ale jedninci nad 120 cm jsou vzácní. Zbarvení je zpravdila hnědé či rezavé se světle žlutou hlavou a břichem, Šupiny má uspořádané v kroužcích, takže na první pohled poněkud připomíná velikou žížalu. Na bocích má blavor nápadnou rýhu či kožní záhyb, který se táhne od krku až ke kloace. Mláďata jsou nápadně tmavě pruhovaná. Končetiny jsou zcela zakrnělé, přední zmizely úplně, ze zadních zbyly pouze drápkovité pahýly u kloaky, dlouhé sotva 2,5 mm. Na rozdíl od hadů má oči chráněné očními víčky, takže může mrkat. Na hlavě za očima má také dobře patrné ušní otvory.

Způsob života

Blavor obývá křoviny, stepi a světlé lesy od nížin až do hor. Vyhledává slunná místa, zvláště stráně a svahy kopců, ale potřebuje i stálý zdorj vody. Jeho aktivita je denní, nejčilejší je ráno a v odpoledních hodinách. Přes poledne a také v noci se obvykle ukrývá v noře či mezi kameny. V podzemním úkrytu také tráví zimní spánek, který může v chladnějších oblastech jeho rozšíření trvat až 5 měsíců. Po probuzení ze zimního spánku nastává doba námluv. Blavor žlutý je vejcorodý, samice klade v dubnu až květnu 5-19 vajec. Inkubace trvá 50 - 55 dní. Mláďata se živí pavouky a drobným hmyzem.

Blavor je masožravec, v přírodě se živí především větším hmyzem (kobylky, saranče, větší brouci), pavouky, dešťovkami, plži a drobnými obratlovci (ještěrky, mláďata hlodavců). Plení také ptačí hnízda. Potravu si hledá většinou na zemi, ale dokáže i poměrně obratně šplhat.

V teráriu

Blavor je oblíbený chovanec v teráriích. Je dlouhověký (dožívá se více než 30 let), nenáročný, odolný a mírný, takže ho mohou ošetřovat i děti. Rozmnožování v zajetí však není časté. Krmení je jednoduché. Blavor přijímá myšata, moučné červy, cvrčky, větší smýkaný hmyz (hlavně koblky a saranče), žížaly, slimáky, malé rybky, proužky masa, vařené vejce, dokonce i tvaroh a sýry. Krmíme dvakrát týdně, přes léto i častěji. Blavor se snadno ochočí, pak je velmi důvěřivý a krotký a bere potravu i z ruky.

K chovu je třeba prostornější terárium s vrstvou hrabanky či jiného substrátu, v němž blavoři rádi ryjí. Vhodným doplňkem jsou kameny, kořevy či větve, mezi nimiž se s oblibou ukrývají. Přes léto je nejlepší volbou zahradní výběh,kteý však musí být dobře zabezpečený proti uniknoutí, Blavoi jsou vlmi čilí, výborně hrabou i šplhají. Pokud je chováme celoročně v teráriu, dopřejeme jim alespoň umělé osvětlení. Pokud se chceme pokusit o odchov, je třeba zvířatům dopřát zimní spánek po dobu 1-3 měsíců.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii