AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Břehule říční
  • Latinský název
  • Riparia riparia

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:vlaštovkovití
Rod:břehule
Druh:břehule říční

Váhy a míry

  • Délka:
  • 12 cm

Facebook

Břehule říční

Břehule říční
(Riparia riparia)

Popis zvířete

Břehule říční (Riparia riparia) je jediným druhem břehulí (Riparia), pěvců z čeledi vlaštovkovitých, hnízdících v České republice. Je chráněná zákonem jako ohrožený druh.

Popis

Měří na délku 12 cm; hnízdí v květnu-červenci, jednou až dvakrát ročně (dvakrát ročně zejména na jižní Moravě a ve středních Čechách). Samec i samice jsou na horní straně těla hnědí, na spodní bílí. Charakteristickým znakem je zemitě hnědý příčný proužek na hrdle a mělce vidlicovitě vykrojený ocas.

Rozšíření

Je široce rozšířená - žije v Evropě, Asii, severní Africe a Severní Americe.


Způsob života

Obývá místa s vysokými hlinitými břehy nebo podobné stěny, například v pískovnách. V těchto stěnách vyhrabávají oba partneři hnízdní nory, které končí hnízdní komůrkou, vystlanou trávou a peřím. Na 4-6 bílých vejcích sedí oba rodiče 16-18 dní. Drobný hmyz chytá za letu.

Ochrana

Břehule patří mezi ohrožené druhy ptáků. Po umělé regulaci vodních toků našla náhradní stanoviště v pískovnách a dalších těžebních prostorech. V rámci projektu „Stabilizace populace břehulí v Jihočeském kraji“ organizace Calla úpravuje hnízdní stěn břehulí v jihočeských pískovnách ve Lžíně na Táborsku, Záblatí na Třeboňsku a Třebči na Borovansku, ve kterých bylo napočítáno celkem 863 břehulích nor.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii