AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Brkoslav severní
  • Latinský název
  • Bombycilla garrulus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:brkoslavovití
Rod:brkoslav
Druh:brkoslav severní

Facebook

Brkoslav severní

Brkoslav severní
(Bombycilla garrulus)

Popis zvířete

Brkoslav severní (Bombycilla garrulus) je zpěvný pták velký jako špaček obecný.

Rozšíření a hnízdění

Má cirkumpolární rozšíření, hnízdí v severní Skandinávii, na Sibiři, Dálném východě a na severozápadu Severní Ameriky. Při hnízdění není jeho výskyt nijak hustý, v zimě se však v hejnech stahuje na jih do střední Evropy, výjimečně ještě jižněji (Malta, Kypr, v roce 1841 byl dokonce zaznamenán v severním Alžírsku.

Výskyt v českých zemích

Brkoslav severní na území Česka pravidelně zimuje či tudy protahuje, jeho početnost je však značně kolísavá. Dokonce existuje několik neověřených zpráv o hnízdění. Jediná Faunistickou komisí České společnosti ornitologické akceptovaná (březen 2003) zpráva o hnízdění je historická z roku 1941 ze zámeckého parku ve Smilkově, uznaná na základě objevené korespondence pozorovatele Libora Chaloupky s Otto Kadlecem.

Potrava

Živí se převážně hmyzem, ale s oblibou ozobává ovoce (bobule). Dožívá se průměrně pěti let.

Znaky

Velký jako špaček s hustým opeřením a krátkým, žlutě zakončeným ocasem. Kostřec je šedý, na hlavě má pták chocholku. Cvrčivý hlas. Let je rychlý, podobný letu špačka.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění
Podobná zvířata: