AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Budníček lesní
  • Latinský název
  • Phylloscopus sibilatrix

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Podřád:zpěvní
Čeleď:budníčkovití
Rod:budníček
Druh:budníček lesní

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 11 do 13 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 19 do 24 cm
  • Hmotnost:
  • od 8 do 13 g

Facebook

Budníček lesní

Budníček lesní
(Phylloscopus sibilatrix)

Popis zvířete

Budníček lesní (Phylloscopus sibilatrix) je malým druhem pěvce z čeledi budníčkovitých (Phylloscopidae).

Popis

Štíhlý, menší než vrabec. Dorůstá délky 11–13 cm a v rozpětí křídel měří 19–24 cm. Hmotnost se pak pohybuje mezi 8–13 g. Svrchní stranu těla má světle zelenou a spodinu těla na rozdíl od podobných druhů budníčků výrazně bílou, kontrastující se žlutou hrudí, tváří a nadočním proužkem. Končetiny má hnědé. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.

Vábení zní jako „tüh“. Zpěv, kterým se samci často ozývají za třepotavého letu, má dvě verze; první je tvořena cvrčivým „sib–sib–sib–(…)–sirrr“, druhá klesajícím „düh–düh–düh“.

Rozšíření

Hnízdí ve většině Evropy a severozápadní Asii. Areál rozšíření druhu sahá od západní Francie a Irska až po západní okraj Sibiře. Jeho jižní hranice pak prochází jižní Francií, Itálií, Bulharskem a Ukrajinou. Ve střední Evropě se vyskytuje od března do září. Je tažný na dlouhou vzdálenost se zimovišti v tropické Africe.

Hnízdí ve vzrostlých stinných listnatých a smíšených lesích, především bučinách, s řídkým nebo žádným keřovým patrem.

V České republice hnízdí na celém území až po nadmořskou výšku 1200 m n. m.

Potrava

Po potravě pátrá nejčastěji v korunách stromů. Živí se hlavně hmyzem, pavouky a jinými bezobratlými, na podzim požírá také bobule.

Hnízdění

Pohlavně dospívá v prvním roce života. Ve střední Evropě hnízdí 1x ročně od května do července. Kulovité hnízdo spletené ze stébel trav staví samotná samice dobře skryté na zemi v místech s řídkým nebo žádným podrostem. Na rozdíl od příbuzného budníčka menšího (P. collybita) i většího (P. trochilus) jej zevnitř nevystýlá peřím. V jedné snůšce je 6–7 světlých, černě skvrnitých, 16,0 x 12,5 mm velkých vajec, na kterých sedí 12–14 dnů pouze samice. Mláďata, která krmí oba rodiče, pak hnízdo opouští po 12–13 dnech. Nejvyšší zaznamenaný věk je 10 let a 3 měsíce.

Početnost

Evropská populace je odhadována na 6–10 milionů párů, v České republice pak hnízdí v počtu 70–140 tisíc párů. Od 80. let 20. století jeho stavy v celé Evropě mírně klesají.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii