AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Burunduk páskovaný
  • Latinský název
  • Tamias sibiricus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:hlodavci
Čeleď:veverkovití
Rod:burunduk
Druh:burunduk páskovaný

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 12 do 17 cm
  • Délka ocasu:
  • od 8 do 12 cm
  • Hmotnost:
  • od 50 do 140 g

Biologická data

  • Délka březosti:
  • od 30 do 35 dnů
  • Počet mláďat:
  • 4 - 8

Facebook

Burunduk páskovaný

Burunduk páskovaný
(Tamias sibiricus)

Popis zvířete

Burunduk páskovaný (Tamias sibiricus) je zemní veverka žijící na severní polokouli od Finska po Japonsko a jak z vědeckého názvu vyplývá, žije zejména na území Ruska.

Popis

- Hmotnost: 50 - 140 g
- Délka: 12 až 17 cm + 8 až 13 ocas
- Březost: 30-35 dní
- Vrh: 4 až 8 mláďat

Od naší veverky obecné se liší hlavně polovičním vzrůstem, barvou srsti (hnědošedá srst s pěti pruhy) a trochu jinou stavbou těla. Přestože je burunduk zemní veverka (v zemi si staví hnízda), tak výborně šplhá po stromech a i skáče mezi větvemi a stromy. Burunduk páskovaný je velmi podobný americkým zemním veverkám - čipmankům (např. čipmank východní / Tamias striatus), které žijí na východě USA a Kanady.

Rozšíření a život

Burunduk žije v lesích i pláních a horách s nižšími dřevinami (kosodřeviny). Obývá lesy jehličnaté i smíšené od nížin až po hory do cca 1500 m. Burunduk je denní zemní veverkou. V zemi si vyhrabává hnízda s komůrkami, ve kterých přespává a uchovává zásoby na zimu (zásoby semen, oříšků, žaludů, bobulí a jiných plodů). Potravu si získává během léta stejně obratně na zemi i na stromech. Živí se rozličnou zelenou potravou (ovoce, výhonky, listy, květy), houbami, larvami, červy a jiným hmyzem, který je důležitým zdrojem bílkovin.

Burunduk žije v koloniích, kde se jednotliví členové (podobně jako u nás syslové či svišti) dorozumívají (varují před nebezpečím) skřeky a hvízdáním. V době páření (časné jaro) jsou samci navzájem trochu agresivní. Mláďata se po 2 měsících osamostatňují a pohlavně dospívají a páří se další rok po zimě. Dožívají se i více než 10 let. Burunduci jsou potravou predátorů (lišky, draví ptáci) a tak průměrný věk dožití je menší.

Chov v zajetí

Burunduk je vhodné zvíře k domácímu chovu jako malý mazlíček. Začátečníci mohou chovat jen jedno zvíře. Pro odchovy (chov v párech) jsou potřebné velké voliéry nebo krátkodobé připouštění samce jen na dobu páření. Kromě původní oblasti výskytu žije i v Nizozemsku, Francii a Německu, kde byl vysazen a i rozmnožuje se ve volné přírodě.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii