AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Čája obojková
  • Latinský název
  • Chauna torquata

Známé také jako

  • čája chocholatá

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:vrubozobí
Čeleď:kamišovití
Druh:čája obojková

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 63 do 95 cm
  • Hmotnost:
  • 4,4 kg

Facebook

Čája obojková

Čája obojková
(Chauna torquata)

Popis zvířete

Čája obojková obývá močály, laguny, okraje vod a povodí jihoamerických řek. Mimo období hnízdění se zdržuje i ve větších vzdálenostech od vody.

Hnízda si staví v porostech v blízkosti vod. Samice snáší 3 - 5 vajec, na kterých sedí 43 - 46 dnů. Na vejcích sedí a o mláďata se starají oba rodiče.

Čaje obojkové mají v křídlech dlouhé kostěnné ostruhy. Domorodci je často chovají jako hlídače, jsou velmi ostražité a křikem upozorní na každého vetřelce.

V kterých českých ZOO je k vidění
Podobná zvířata: