AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Calanus hyperboreus
  • Latinský název
  • Calanus hyperboreus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:členovci
Podkmen:korýši
Podtřída:klanonožci
Řád:vznášivky
Druh:calanus hyperboreus

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Calanus hyperboreus

Calanus hyperboreus
(Calanus hyperboreus)

Popis zvířete

Calanus hyperboreus je klanonožec z řádu vznášivek. Žije v chladných arktických mořích v místech, kde oceán zamrzá, a to především v Grónském moři a dále také v okolí severního pólu, v Norském moři a některých hlubších fjordech. Calanus hyperboreus je obecně zhruba čtyřikrát vzácnější než Calanus finmarchinus, na druhou stranu Calanus hyperboreus je výrazně početnější ve vodách arktických. C. hyperboreus také dosahuje výrazně větších rozměrů než Calanus finmarchinus, přibližně velikosti zrnka rýže.

Představuje důležitou složku potravního řetězce, je totiž potravou pro některé ryby, mořské ptáky i některé velryby. Většinu roku tráví ve velkých hloubkách a klade zde vajíčka, z nichž se na začátku letní sezóny vylíhnou larvy, vyplavou do menších hloubek a začnou se živit bujícím fytoplanktonem. Tento cyklus se někdy označuje jako vertikální migrace.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii