AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Candát východní
  • Latinský název
  • Sander volgensis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:paprskoploutví
Řád:ostnoploutví
Čeleď:okounovití
Rod:candát
Druh:candát východní

Váhy a míry

  • Délka:
  • 60 cm
  • Hmotnost:
  • 3 kg

Biologická data

  • Délka života:
  • 10 let

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Candát východní

Candát východní
(Sander volgensis)

Popis zvířete

Candát východní (Sander volgensis) je jedním ze dvou druhů candáta vyskytujících se na území Česka. Zde nepatří mezi hospodářsky významné druhy, mimo jiné i pro svůj malý vzrůst, a proto je rybáři opomíjen.

Synonyma

- Stizostedion volgense

Popis

Tělo je protáhlé, z boků zploštělé. Hlava zakončena koncovými ústy. V tlamě se nachází řada drobných zoubků. Na rozdíl od candáta obecného nemá velké tzv. ''psí zuby''. Na hřbetě se nachází dvě hřbetní ploutve, první vyztužena tvrdými paprsky, druhá měkkými. Břišní ploutve jsou umístěny hned za úrovní prsních. Tělo je zbarveno šedě s odstíny zelené. V mládí jsou na bocích zřetelné svislé tmavé pruhy. Dorůstá do délky až 60 cm a hmotnosti 3 kg. Dožívá se nejvýše 10 let.

Výskyt

Tento druh není příliš hojný. Obývá větší nížinné úseky řek v povodí Volhy a Dunaje. V Česku se s ním lze setkat pouze na jižní Moravě v řekách Moravě a Dyji.

Potrava

V mládí se živí především planktonem, měkkýši a dalšími bezobratlými. V dospělosti přijímá výhradně drobnější druhy ryb.

Rozmnožování

Candát východní pohlavně dospívá ve věku 3 - 5 let. Tře se v období od dubna do června. V tomto období samec vyčistí v mělčinách určitý úsek dna. Na něj pak samice naklade jikry. Samec snůšku hlídá a chrání před případnými predátory až do vylíhnutí potěru.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii