AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Čáp jabiru
  • Latinský název
  • Jabiru mycteria

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:brodiví
Čeleď:čápovití
Rod:čáp
Druh:čáp jabiru

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 122 do 140 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 230 do 280 cm
  • Hmotnost:
  • 8 kg

Facebook

Čáp jabiru

Čáp jabiru
(Jabiru mycteria)

Popis zvířete

Čáp jabiru (Jabiru mycteria) je velký brodivý pták z čeledi čápovitých. Obývá území Střední a Jižní Ameriky v rozmezí od Mexika až po Argentinu, s výjimkou západních And. Je jediným zástupcem rodu Jabiru. Jeho název přitom pochází z jazyků tupí-guaraní a v doslovném překladu znamená "nafouklý krk".

Dorůstá 122-140 cm, v rozpětí křídel měří 230-280 cm a jeho hmotnost se pohybuje kolem 8 kg, samci jsou přitom větší než samice. Jeho až 30 cm dlouhý zobák je tmavý, široký, na konci mírně směrem nahoru stočený a zašpičatělý. Jeho opeření je převážně bílé, ale hlava a vrchní část krku je černá. Zatímco na zemi se nepohybuje nijak rychle, je velmi dobrým letcem.

Zdržuje se v blízkosti řek a rybníků. Požírá zejména ryby, měkkýše a obojživelníky, občas i malé plazy a savce. V období, kdy je nedostatek potravy, nepohrdne ani mršinami. Hnízdo v podobě plošiny z větví staví na stromech a klade do něj 2-5 bílých vajec.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii