AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Čáp jihoamerický
  • Latinský název
  • Ciconia maguari

Známé také jako

  • čáp maguari

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:brodiví
Čeleď:čápovití
Druh:čáp jihoamerický

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 100 do 120 cm
  • Hmotnost:
  • od 2,3 do 4,4 kg

Biologická data

  • Délka života:
  • do 20 roky

Facebook

Čáp jihoamerický

Čáp jihoamerický
(Ciconia maguari)

Popis zvířete

Čáp jihoamerický (Ciconia maguari) se vyskytuje v Jižní Americe, v oblasti na východ od And, od Venezuely po Argentinu. Obývá rozmanité vodní biotopy, najdeme ho v blízkosti močálů, na zaplavených pastvinách, rýžových polích i na mořském pobřeží. V Bolívii vystupuje až do nadmořské výšky 2500 m.n.m.

Potrava

Mezi jeho hlavní potravu patří žáby a pulci, ryby (zejména úhoři), malí vodní hlodavci, hadi a vodní hmyz. Loví zrakem při pomalé chůzi v mělké vodě, sám či v menších skupinkách.

Rozmnožování

Délka inkubace je 29 - 32 dní. Samice snáší 2 - 4 vejce. Čáp jihoamerický pohlavně dospívá ve 3. – 4. roce života.

Hnízdí v menších skupinkách (až do 15 hnízd), hnízda jsou od sebe vzdálena jen 0,5 m. Na stavbě hnízda i na inkubaci vajec se podílejí oba partneři. Ve většině případů hnízdí na zemi, v hustém rákosí a hnízdo je vždy obklopeno vodou. Mláďata jsou po vylíhnutí pokryta bílým prachovým peřím, které je záhy vyměněno za peří černé. Mezi čápovitými je to jediný druh, u kterého mají mláďata černé zbarvení (u všech ostatních je peří vždy bílé) a lze to považovat za přizpůsobení k hnízdění na zemi (ochrana proti predátorům).

V kterých českých ZOO je k vidění