AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Čečetka tmavá
  • Latinský název
  • Carduelis cabaret

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:pěnkavovití
Rod:čečetka
Druh:čečetka tmavá

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 12,5 do 14 cm
  • Hmotnost:
  • od 9 do 17,5 g

Facebook

Čečetka tmavá

Čečetka tmavá
(Carduelis cabaret)

Popis zvířete

Čečetka tmavá (Carduelis cabaret syn. Acanthis flammea cabaret) je drobný pták, zřetelně menší než vrabec, z čeledi pěnkavovitých (Fringillidae). Jde o monotypický druh, dříve uváděn jako ssp. čečetky zimní čečetka zimní středoevropská (Acanthis /ev. Carduelis/ flammea cabaret)

Popis


* Délka těla: 12,5-14cm
* Délka křídla:67-81mm
* Hmotnost: 9-17,5g

Zbarvení je velmi podobné čečetce zimní, ale celkové vyznění je tmavší (hnědší). Má černavě hnědé okraje per, hlavně svrchu a na hrdle. Rovněž její vábení se liší od čečetky obecné. Sameček má nápadně karmínově červenou přední část temene a zejména hruď. Pod malým, u kořene širším, zobákem je výrazná černá skvrna. Kotřec je načervenalý a jemně čárkovaný (na rozdíl od čečetky bělavé, která má kostřec bílý). Vršek těla a boky jsou podélně tmavěji proužkované, spodek těla je bělavý. Přes šedohnědá křídla se táhnou dva světlé křídelní pásky. Samička má červené pouze temeno nikdy hruď. Mláďata nemají žádnou červenou barvu, chybí jim také černá skvrna v okolí zobáku. Jsou na spodu hustěji skvrnitá.

Bionomie a ekologie

Rozšíření: Alpy a Britské ostrovy, v posledních 50 letech se rozšířila na celém území mezi oběma oblastmi (vizmapka). Převážně stálý až potulný druh. Hnízdí především v řídkých březových a mladých jehličnatých lesích. V České republice hnízdí rozptýleně především v horských oblastech mimo východní část území; celková početnost je odhadována na 6-12 tisíc párů. Hnízdí od dubna do července - většinou 2× ročně. Často hnízdí více párů pohromadě (čečetky mají sklon vytvářet jakési "kolonie"). Hnízdo staví, stejně jako u většiny pěnkavovitých ptáků, samička. Bývá umístěno na jehličnanech, listnáčích i keřích, zpravidla nevysoko nad zemí. Je postaveno z jemných větviček, suché trávy, mechu i lišejníku. Hnízdní kotlinka má výstelku z chlupů a peří. Samička snáší 4-5 vajíček, na kterých sedí sama a sameček ji na hnízdě krmí. Potrava je převážně rostlinná, semena olší, bříz, borovic a různých bylin, v době

Chov a kulturní význam

V dřívějších časech nebývala čečetka, na rozdíl od jiných pěnkavovitých, oblíbeným "klecním ptákem". Zpěv není příliš libozvučný (zejména vedle stehlíka nebo konopky). U nás jsou v zajetí chovány především čečetky zimní.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii