AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Čejka australská
  • Latinský název
  • Vanellus miles

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Podřád:bahňáci
Čeleď:kulíkovití
Rod:čejka
Druh:čejka australská

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 33 do 37 cm
  • Hmotnost:
  • 400 g

Facebook

Čejka australská

Čejka australská
(Vanellus miles)

Popis zvířete

Čejka australská (též čejka maskovaná; Vanellus miles) je velký bahňák z čeledi kulíkovitých.

Dorůstá délky 33-37 cm a váží zhruba 400 g. Vyskytuje se ve dvou poddruzích. První, V. m. miles, má kompletně bílý krk a velké žluté laloky, které jsou u samců větší, druhý, V. m. novaehollandiae, má pak po stranách krku černý pruh a menší laloky. Spodina těla je pak u obou poddruhů bílá, hřbet a křídla, s výjimkou černých letek, hnědá, ocas bílý s černou koncovou páskou, temeno taktéž černé a končetiny tmavě červené. Nápadné jsou také její žluté ostruhy v ohbí křídla.

Žije zejména v mokřinách a v jiných otevřených, většinou vlhkých krajinách, včetně pláží. Je přitom rozšířena převážně na území severní, střední a východní Austrálie. Izolované populace se vyskytují též na Papui−Nové Guineji, Novém Zélandu, Timoru a v Indonésii.

Živí se hmyzem a jinými bezobratlými. Pohlavně dospívá ve věku 1 roku. Do hnízda - jednoduchého dolíku v zemi klade 3-5 hnědých, tmavě skvrnitých vajec, na jejichž 28-30 denní inkubaci i na následné péči o mláďata se podílí oba rodiče. Vejce i mláďata přitom urputně brání a dokáží napadnout i vetřelce značně větší, než jsou oni sami, včetně člověka.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění