AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Chocholouš obecný
  • Latinský název
  • Galerida cristata

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:skřivanovití
Rod:chocholouš
Druh:chocholouš obecný

Váhy a míry

  • Délka:
  • 17 cm
  • Rozpětí křídel:
  • 34 cm
  • Hmotnost:
  • 45 g

Facebook

Chocholouš obecný

Chocholouš obecný
(Galerida cristata)

Popis zvířete

Chocholouš obecný (Galerida cristata) je malý pěvec z čeledi skřivanovití rozšířený v Eurasii od Portugalska po severovýchodní Čínu a východní Indii a v subsaharské Africe až po Nigérii.

Popis

- Délka těla: 17 cm
- Rozpětí křídel: 34 cm
- Hmotnost: 45 g

Chocholouš obecný je o něco větší než podobný skřivan polní. Má zavalité tělo, poměrně krátký ocas a kulatou hlavu se zřetelnou chocholkou a štíhlým zobákem. Podobně jako ostatní skřivanovití není chocholouš nijak nápadně zbarvený, svrchu je světle hnědý s černými skvrnami a pruhy, které má nápadné i na prsou, zespodu špinavě bílý. Zobák a končetiny má růžové a na rozdíl od skřivana polního postrádá bílá pera na ocase. Pohlaví se zbarvením nijak neliší.

Chování

Chocholouš obecný se celoročně vyskytuje v suchých otevřených lokalitách, nejčastěji na staveništích, polích, loukách, sportovištích, na rozsáhlých zahradách nebo v sadech.

Nejčastěji se ozývá hvízdavým „tjuí“.

Hlavní složkou jeho potravy tvoří semena a části různých druhů rostlin, důležitou roli však hraje i hmyz nebo jiní drobní bezobratlí živočichové.

Hnízdí od dubna do srpna a ročně mívá většinou dvě snůšky obsahující 2 až 3 vejce, která klade do dobře ukrytého důlku v zemi. Na vejcích sedí 12 - 13 dní a mláďata opouštějí hnízdo po 9 - 10 dnech života.

Výskyt a stav v ČR

Ještě před několika lety patřil v Česku mezi poměrně hojné druhy, v současné době jeho početnost stále klesá a dle vyhlášky 395/1992 Sb. spadá pod ohrožené druhy. Nejhojněji se u nás nyní vyskytuje asi na střední a jižní Moravě. V letech 2001 - 2003 v Česku hnízdilo 500-1000 párů.

Zajímavosti

Starší označení pro chocholouše obecného je "trpělka" (viz Hanácký slovník, užil Vilém Mrštík - Zumři).



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii