AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Čimango falklandský
  • Latinský název
  • Phalcoboenus australis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dravci
Čeleď:sokolovití
Druh:čimango falklandský

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 53 do 65 cm
  • Hmotnost:
  • 1,2 kg

Stav ohrožení

  • Ohrožen
  • Populace:
  • 2500 ks

Facebook

Čimango falklandský

Čimango falklandský
(Phalcoboenus australis)

Popis zvířete

Čimango falklandský obývá převážně Falklandské ostrovy. Jeho hnízda se objevují i na skaliscích Chile a jihoamerických ostrovů Tierra del Fuego. Dravec dorůstá délky 60 cm, samička se od samce vzhledem neliší. Zajímavostí však je, že se barva ptáka s přibývajícím věkem mění (celkem 6x).

Čimango vydává pronikavý zvuk podobný dvouoktávovému pištění. Přitom má zakloněnou hlavu a zvuky opakuje pravidelně po 8 až 10 vteřinách.

V průběhu října a listopadu klade samička jedno až čtyři vejce. Převážná část mláďat se líhne v únoru. Čerstvě narozené mládě se pozná podle výrazně oranžové barvy, místy lehce načervenalé. Hnízdící páry někdy vytvářejí kolonie, v nichž mohou být hnízda od sebe vzdálena pouze 6 – 7 m.

Kromě mršin a vodních tvorů je čimango schopen napadnout i slabé nebo nepohyblivé zvíře do velikosti ovce. Když spořádá větší porci masa než váží on sám, není schopen několik dní létat.

V kterých českých ZOO je k vidění