AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Čipmank východní
  • Latinský název
  • Tamias striatus

Známé také jako

  • deňka

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:hlodavci
Čeleď:veverkovití
Druh:čipmank východní

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 10 do 30 cm
  • Délka ocasu:
  • od 7,8 do 11,3 cm
  • Hmotnost:
  • od 70 do 140 g

Facebook

Čipmank východní

Čipmank východní
(Tamias striatus)

Popis zvířete

Čipmank východní (Tamias striatus) je větší příbuzný burunduka, od něhož se liší především zbarvením. Na každé straně těla má světlý pruh od krku až k ocasu, lemovaný tmavou srstí. Uši zřetelně vystupují ze srsti.

Výskyt

Čipmank žije v jihovýchodní Kanadě a v severovýchodní části USA, směrem na západ až do Severní Dakoty a východní Oklahomy a na jih k Mississippi. Nejčastěji se druh vyskytuje v otevřené krajině a na okrajích lesů, v křovinách, ale i v okolí domů. Nory si hloubí pod kořeny stromů a pod kameny.

Způsob života

Nory si hloubí pod kořeny stromů a pod kameny. S oblibou šplhá po stromech, když zrají semena (žaludy, semena amerického ořešáku), ze kterých si dělá zásoby. Větší část roku tráví pod zemí v norách dlouhých až 10 m.

Rozmnožování

Koncem března je rozmnožování v plném proudu. Koncem dubna a začátkem května rodí samice 3 - 5 mláďat, která jsou slepá. Za další měsíc jsou mláďata schopna opouštět hnízdo.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění