AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Čírka modrozobá
  • Latinský název
  • Anas versicolor

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:vrubozobí
Čeleď:kachnovití
Podčeleď:kachny
Rod:kachna
Druh:čírka modrozobá

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 38 do 43 cm
  • Hmotnost:
  • od 370 do 450 g

Facebook

Čírka modrozobá

Čírka modrozobá
(Anas versicolor)

Popis zvířete

Čírka modrozobá se vyskytuje na jižní polovině Jižní Ameriky až po oblast od středního Chile přes Argentinu po jihovýchodní cíp Bolivie, Paraguay a jih Brazilie. Žije i na Falklandách.

Od října a listopadu (na severu areálu až po duben) snáší 6-10 vajec, sedí pouze samice 25-27 dní. Mladí ptáci se osamostatňují ve věku 50-60 dní.

Živí se vodními rostlinami, hmyzem, měkkýši i korýši.

V kterých českých ZOO je k vidění