AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Čírka sibiřská
  • Latinský název
  • Anas formosa

Známé také jako

  • čírka dvouskvrnná
  • čírka východosibiřská

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:vrubozobí
Čeleď:kachnovití
Podčeleď:kachny
Druh:čírka sibiřská

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 39 do 43 cm
  • Hmotnost:
  • od 360 do 520 g

Stav ohrožení

  • Populace:
  • 500000-700000 ks

Facebook

Čírka sibiřská

Čírka sibiřská
(Anas formosa)

Popis zvířete

Čírka sibiřská hnízdí od dubna do června. Snáší 6-9 vajec, délka inkubace je 24-25 dní. Mláďata se osamostatňují ve věku 45-55 dní.

Živí se semeny, zelenými částmi rostlin a také drobnými bezobratlými živočichy.

Vyskytuje se na východě Sibiře. Tažný druh zimuje v Japosku, v jihovýchodní Číně a na Korejském poloostrově. Vzácně se zatoulává do Severní Ameriky.