AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Čížek žlutý
  • Latinský název
  • Spinus tristis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:pěnkavovití
Rod:čížek
Druh:čížek žlutý

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Čížek žlutý

Čížek žlutý
(Spinus tristis)

Popis zvířete

Čížek žlutý (Spinus tristis) je druh zpěvného ptáka z čeledi pěnkavovitých žijící v Severní Americe. Hnízdí v rozmezí od jižní Kanady po Severní Karolínu. Je tažný se zimovišti od Kanady po Mexiko.

Je jediným pěnkavovitých ptákem, u kterého probíhá kompletní přepeřování. Je u něj vyvinut výrazný pohlavní dimorfismus, samec je v létě zářivě žlutý a v zimě olivově zelený, zatímco samice je celoročně matně žlutohnědá. Výrazné zbarvení samců přitom hraje důležitou roli při námluvách.

Čížek žlutý se žíví semeny, čemuž napovídá i jeho kuželovitý zobák. Je to společenský pták, který se při hledání potravy a tazích zdržuje v hejnech. Během období, kdy staví hnízdo, se však může chovat teritoriálně. Hnízdní období je závislé na dostatku potravy, který dosahuje vrcholu na konci července, což je na pěnkavovitého pěvce relativně pozdě. Druh je monogamní a ročně hnízdí jen jednou.

Lidská aktivita většinou tomuto ptáku prospívala. Často se vysyktuje v obytných zónách, kam ho lákají lidská krmítka. Ta pomáhají ptákům v těchto oblastech přežít. Díky odlesňování pak vznikly časté otevřené lučiny, které jsou pro něj upřesdnostňovaným prostředím.

Taxonomie

Čížek žlutý byl jedním z mnoha živočišních druhů popsaných Carlem Linné v osmnáctém století. Byl zařazen do rodu Spinus, kam patří i další druhy čížků. V roce 1976 se ale tento rod spojil s rodem Carduelis jako podrod. Jeho nejbližší příbuzní jsou čížek mexický a čížek kalifornský. Název rodu Carduelis pochází ze slova carduus, které v latině znamená bodák, tristis pak znamená smutný nebo zarmoucený.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii