AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Čmelák luční
  • Latinský název
  • Bombus pratorum

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:členovci
Podkmen:šestinozí
Třída:hmyz
Podtřída:křídlatí
Řád:blanokřídlí
Podřád:štíhlopasí
Čeleď:včelovití
Rod:čmelák
Druh:čmelák luční

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 9 do 17 mm

Facebook

Čmelák luční

Čmelák luční
(Bombus pratorum)

Popis zvířete

Čmelák luční (Bombus pratorum) je široce rozšířený zástupce čeledi včelovitých. Žije na loukách, polích, zahradách a v parcích v téměř celé Evropě. V České republice náleží mezi zákonem chráněné druhy.

Královna dorůstá 15 - 17 mm, dělnice 9 - 14 mm a trubci 11 - 13 mm. Podobně jako ostatní čmeláci má silné, hustě porostlé tělo s výrazným sosáčkem. Čmelák luční je celý černý se žlutým zbarvením na temeni hlavy a na hrudi, hnědošedým na křídlech a oranžovým až rezavým na spodní části zadečku. Samec je většinou žlutěji vybarven než samice.

Ve volné přírodě jej můžeme spatřit mezi dubnem a červencem, může mít však i dvě generace. Žije v koloniích čítajících obvykle méně jak 120 jedinců. Podobně jako včely se živí rostlinným nektarem. Hnízda si staví nejčastěji na povrchu půdy, pod mechem, v křovinách, občas také pod zemí.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii