AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Čmelák zemní
  • Latinský název
  • Bombus terrestris

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:členovci
Podkmen:šestinozí
Třída:hmyz
Řád:blanokřídlí
Podřád:štíhlopasí
Čeleď:včelovití
Rod:čmelák
Druh:čmelák zemní

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 8 do 25 mm

Facebook

Čmelák zemní

Čmelák zemní
(Bombus terrestris)

Popis zvířete

Čmelák zemní (Bombus terrestris) je nejznámějším druhem našich čmeláků. V České republice patří mezi chráněné druhy.

Popis

Tělo čmeláka zemního je oválné, černé barvy se žlutohnědým pruhem za hlavou na předohrudi a uprostřed na druhém zadečkovém tergitu a bílým koncem zadečku (čtvrtý a pátý tergit). Dělnice měří okolo 16 mm, matka 25 mm. První dělnice (o které pečuje jen matka) jsou velké jen 8 až 10 mm.

Opylovač

Patří mezi první jarní opylovače. Opyluje ovocné stromy, patří k důležitým opylovačům jetelových kultur.

Území rozšíření

Vyskytuje se v celé Evropě, v Malé Asii, v severní Africe a na Kanárských ostrovech. Zavlečen byl na Nový Zéland a do Austrálie.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii