AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Cukernatka kapská
  • Latinský název
  • Promerops cafer

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:cukernatkovití
Druh:cukernatka kapská

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 25 do 44 cm

Facebook

Cukernatka kapská

Cukernatka kapská
(Promerops cafer)

Popis zvířete

Cukernatka kapská (Promerops cafer) je druh pěvce z čeledi cukernatkovitých (Promeropidae). Samci dorůstají 34-44 cm a jsou celí šedo-hnědí s jasně žlutými spodními krovkami ocasními, výrazně prodlouženými ocasními pery a dlouhým, tmavým, mírně zahnutým, na konci zašpičatělým zobákem. Samice dorůstají sotva 25-29 cm a v porovnání se samci mají výrazně kratší ocas a méně nápadné žluté zbarvení na spodních krovkách ocasních.

Vyskytuje se na západě, jihu a východě Kapska v Jihoafrické republice, kde je vázána na porosty proteovitých (Proteaceae). Ačkoli se živí převážně nektarem těchto rostlin, který z trubkovitých květů hravě získává pomocí svého dlouhého zobáku a kartáčovitému jazyku, požírá také pavouky a hmyz. Při námluvách hrají prodloužená ocasní pera samců významnou roli, samice si totiž na základě jejich délky vybírají nejvhodnějšího partnera.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

Podobná zvířata: