AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Cvrček lesní
  • Latinský název
  • Nemobius sylvestris

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:členovci
Podkmen:šestinozí
Třída:hmyz
Podtřída:křídlatí
Řád:rovnokřídlí
Podřád:kobylky
Čeleď:cvrčkovití
Druh:cvrček lesní

Váhy a míry

  • Délka:
  • do 1 cm

Stav ohrožení

  • Neohrožen

Facebook

Cvrček lesní

Cvrček lesní
(Nemobius sylvestris)

Popis zvířete

Cvrček lesní (Nemobius sylvestris) se vyskytuje na většině území Evropy. Je střední velikosti (délka těla až 1 cm). Má černou barvu a zkrácená křídla. Sameček může těmito křídly vydávat cvrčivé zvuky (stridulovat), kterými se snaží přilákat samičku. Když se sameček přiblíží k samičce ochotné k páření, dotýká se jí tykadly, pokud zůstane klidná, dochází k páření. Z nakladených vajíček se ještě téhož roku líhnou nymfy, které přezimují ve spadaném listí.