AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Cvrčivec révový
  • Latinský název
  • Oecanthus pellucens

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:členovci
Podkmen:šestinozí
Třída:hmyz
Podtřída:křídlatí
Řád:rovnokřídlí
Podřád:kobylky
Čeleď:cvrčkovití
Druh:cvrčivec révový

Facebook

Cvrčivec révový

Cvrčivec révový
(Oecanthus pellucens)

Popis zvířete

Cvrčivec révový (Oecanthus pellucens) je teplomilným druhem, se kterým se, jak již název napovídá, setkáme nejčastěji na vinicích. Většinu života tráví v korunách stromů nebo ve křoví, kde samička klade vajíčka do štěrbin, které kladélkem navrtává do tenkých větévek. Nekde jsou pro tuto činnost pokládáni za škůdce. Jsou však užiteční, protože se škodlivým hmyzem (zejména mšicemi) živí.

Rodové jméno cvrčivec naznačuje jeho příbuzenský poměr ke cvrčkům. Vzhledem se cvrčivci pravým cvrčkům příliš nepodobají. Tělo mají štíhlé, útlé a značně zploštělé a široká zaokrouhlená křídla skládají na plocho přes zadeček. Jejich příbuznost s cvrčky ovšem okamžitě prozradí jejich příjemný a melodický hlas.

„Zpívají“ jen samečkové a stejně jako u cvrčků akusticky lákají samičky k páření. Zpěv je jen jednou součástí námluv. Přivolané samičce nabídne sameček ze zvláštních hřbetních žláz na zadohrudi zvláštní výměšek, který na ni v případě olízování působí jako afrodiziakum. Je to zároveň samečkův materiální příspěvek k výživě vajíček, která při následném páření oplodní.