AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Daman skalní
  • Latinský název
  • Procavia capensis

Známé také jako

  • Daman kapský
  • daman jihoafrický

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:damani
Čeleď:damanovití
Rod:daman
Druh:daman skalní

Váhy a míry

  • Výška v kohoutku:
  • od 20 do 30,5 cm
  • Délka:
  • od 47,5 do 58,5 cm
  • Délka ocasu:
  • od 1,1 do 2,4 mm
  • Hmotnost:
  • od 1,8 do 5,5 kg

Biologická data

  • Délka života:
  • od 9 do 14 let

Facebook

Daman skalní

Daman skalní
(Procavia capensis)

Popis zvířete

Daman skalní, též daman kapský nebo daman jihoafrický (Procavia capensis) je větší druh damana, savec připomínající králíka nebo morče, nicméně příbuzný spíše sirénám a slonům. V Jihoafrické republice ho nazývají dassie, což znamená jezevec.

Popis

Daman skalní připomíná králíka s krátkým ocasem a ušima. Samci jsou o něco větší než samice, srst je hnědé barvy.

V ostatních ohledech se damani od králíků nebo hlodavců výrazně liší. Prsty jsou zakončené nehtovitými kopýtky, na předních končetinách mají prsty čtyři a našlapují na celou plochu chodidla, na pánevních končetinách jsou prsty jen tři a chodidlo se země nedotýká (poloprstochodci). Na kopýtka našlapují pouze v běhu, jinak se pohybují po měkkých polštářcích na chodidlech, kam ústí žlázy vylučující lepkavý sekret, který jim umožňuje snadný pohyb po skalách.

Další zvláštností je pár stále dorůstajících řezáků, které tvoří jakési kly, a stoličky, které připomínají stoličky nosorožce.

Rozšíření a stanoviště

Daman skalní je běžným druhem etiopské oblasti, žije v Africe na jih od Sahary, na většině území subsaharské Afriky, v jihovýchodní i jižní Africe. Mimo toto území obývá také izolované horské masivy v Libyi a Alžírsku a vyskytuje se rovněž v Sýrii.

Je přizpůsobený životu ve skalnatých suchých oblastech, obývá skalní převisy a opuštěné nory hrabáčů nebo surikat.

Biologie

Damani jsou aktivní ve dne, kdy hledají potravu nebo se vyhřívají na slunci. Mají poměrně špatnou schopnost termoregulace, slunění proto zabírá značnou část jejich dne. Žijí ve velkých stádech čítajících až 80 damanů, které se dále skládá ze skupin tvořených několika rodinami vedených dospělým samcem.

Daman skalní je býložravec, jeho trávení je podobné trávení koně. Stejně jako on má objemné tlusté střevo osídlené symbiotickou mikroflórou, která mu umožňuje trávit celulózu. Krmí se hlavně bylinami, jako je ''Lobelia deckenii'' a rostliny rodu ''Senecio'', tedy starčeky, které ovšem v areálu damanů rostou také jako stromy. Jejich nejoblíbenější potravou jsou mladé výhonky a ovoce, v období sucha však 75% jejich potravy tvoří trávy.

Období páření začíná v srpnu a trvá 1-2 měsíce. Březost trvá 202-245 dní, poté se rodí 1-6 mláďat, která jsou už osrstěná a dobře vidí. Už po dvou týdnech mohou konzumovat pevnou stravu, nicméně samice je kojí po dobu 3-6 měsíců.

Mláďata pohlavně dospívají v 16 měsících a plné velikosti dosahují ve třech letech. Mohou se dožít 9-14 let.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění