AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Datel zlatý
  • Latinský název
  • Colaptes auratus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:šplhavci
Čeleď:datlovití
Druh:datel zlatý

Váhy a míry

  • Délka:
  • 32 cm

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Datel zlatý

Datel zlatý
(Colaptes auratus)

Popis zvířete

Datel zlatý (Colaptes auratus) je středně velký druh šplhavého ptáka z čeledi datlovitých (Picidae). Žije na okrajích lesů a v otevřených krajinách v blízkosti stromového porostu na rozsáhlém území Severní Ameriky. Zasahuje také do Střední Ameriky, na Kubu a Kajmanské ostrovy. Je částečně tažný.

Datel zlatý dorůstá průměrně 32 cm. Svrchu je šedý, s tmavým pruhováním křídel a červeným zbarvením letek. Spodinu těla má světlou, černě skvrnitou, na hrdle je výrazná tmavá skvrna. Končetiny a zobák má šedý, oči černé. Samec se od samice liší černým nebo červeným „vousem“ na hlavě. Živí se převážně hmyzem, ale požírá také plody a semena. Po potravě přitom velmi často pátrá i na zemi. Hnízdí v dutinách stromů, v jedné snůšce je 6-8 čistě bílých vajec, na kterých sedí po dobu 11-12 dnů. Mláďata pak hnízdo opouští po 25-28 dnech.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii