AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Delfínovec amazonský
  • Latinský název
  • Inia geoffrensis

Známé také jako

  • inie amazonská

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:kytovci
Druh:delfínovec amazonský

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 2 do 2,5 m
  • Hmotnost:
  • od 110 do 140 kg

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Delfínovec amazonský

Delfínovec amazonský
(Inia geoffrensis)

Popis zvířete

Delfínovec amazonský, také Inie amazonská, (Inia geoffrensis) je sladkovodní říční delfín vyskytující se v Jižní Americe v Orinoku, Amazonce a Araguaisko-Tocantinském říčním systému.

Popis

Dorůstá délky 2 - 2,5 metru a hmotnosti 110 - 140 kg. Zbarvení těla je značně proměnlivé, od růžovošedé až po šedočernou. Má širokou ocasní ploutev. Hřbetní ploutev je nízká, ale dlouhá. Na protaženém nose má tento druh krátké tuhé hmatové fousy, které mu v kalné vodě pomáhají nahradit zrakové vjemy. Delfínovec amazonský žije jednotlivě nebo v párech. Příležitostně se seskupuje v malých skupinách, které nemají více než 6 členů. Živí se hlavně rybami, méně už dalšími vodními živočichy. Březost trvá okolo 350 dní a mládě mívá po porodu kolem 1 metru. Vzhledem k tomu, že žije velmi často v kalných, neprůhledných vodách, má silně redukovaný zrak.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii